[cygallery link=“file“]
Na začátek roku 2013 jsme pro Vás připravili plavbu v Karibském moři. Plavba se uskuteční v termínu 12. – 26.1.2013 a flotila bude složena z katamaránů. Plavba je určena pro ty, kteří se chtějí seznámit s karibským mořem pod odborným dohledem. Flotily se zúčastní též doprovodná loď, která v případě potřeby poskytne asistenci.


HARMONOGRAM A ČASOVÝ PLÁN REGATY
12.1.2013 – odlet z Prahy
13.1.2013 – převzetí lodí – příprava na vyplutí
14.1.2013 – první etapa závodu
15.1.2013 – volný den
16.1.2013 – druhá etapa závodu
17.1.2013 – třetí etapa závodu
18.1.2013 – čtvrtá etapa
19.1.2013 – pátá etapa
20.1.2013 – volný den
21.1.2013 – šestá etapa
22.1.2013 – volný den
23.1.2013 – sedmá etapa – noční plavba
24.1.2013 – volný den
25.1.2013 – osmá etapa
26.1.2013 – předání lodí, odlet do Prahy

Den 1. –  pondělí 14. 1. 2013
V 10:00 odstartuje první etapa závodu z nejjižnějšího cípu Martiniku. Před vyplutím proběhne informativní schůzka a společně vyplujeme ze Sainte-Anne na start první etapy závodu, upřesněn pořadatelskou lodí. Trasa bude směrována jižně na ostrov Svatá Lucie a cíl bude na severním cípu tohoto ostrova, v zátoce Rodney Bay. Předpokládané připlutí okolo 14:00. Po ukončení etapy poplujeme společně na jižní část ostrova, kde zakotvíme v zátoce u města Soufriere přímo pod dvojvrcholem Velký a Malý Piton, které jsou hlavní
dominantou ostrova. Zde je nutné vyřídit nutné celní formality (povolení k plavbě v místních vodách a vstup na ostrov).  Kancelář je otevřena pouze od 8:00 do 17:00.
Den 2. – úterý 15.1.2013
Tento den bude volný a je možné ho strávit celý den na souši. Soufriere je nazýváno duchovním centrem ostrova a tvoří protiklad turistickým lákadlům na severu ostrova. Město nabízí staré stavby, některé se stále dochovaným dřevěným zdobením. Hlavní lákadla této oblasti však leží za hranicemi města. Sulphur Springs – sirné vývěry, na kterých byly vybudovány termální minerální lázně. Můžete si tak vychutnat malé horké bazénky uprostřed tropické bujné vegetace s koktejlem v ruce.  Dále je možné navštívit usedlost Morne Coubaril, která se nachází necelý kilometr od Soufriere. Zde je možné si prohlédnout stále činnou kakaovou a kokosovou plantáž a dozvědět se něco o původním životě na plantážích. Přibližně 20 min. chůze na jih od městečka, Vás zanešená pobřežní silnice dovede na tichou neudržovanou pláž Malgetout, která má výborné podmínky pro šnorchlování. Pokud budete pokračovat dále do strmého kopce, cesta Vás zavede k vodopádu, kde si můžete dát sprchu horké vulkanické vody.
Den 3. – středa 16.1.2013
Tento den nás čeká druhá etapa závodu. V 9:00 společně vyplujeme ze Soufriere směrem na jižní cíp ostrova, kde bude dle pokynů pořadatelské lodě odstartovaná druhá etapa směrem na ostrov Svatý Vincent. Poplujeme kolem sopky Le Soufriere a malebného městečka Chateaubelair a závod bude ukončen u útesu Dark Head, kde bude již čekat pořadatelská loď. Poté společně poplujeme do zátoky Wallilabu – poklidná zátoka lemovaná pláží s černým pískem ohraničená vysokými útesy a skalní branou. Natáčely se zde některé záběry z filmu Piráti z Karibiku a doposud se zde dochovalo několik kulis, které jsou i nadále využívány místními domorodci. V této zátoce žije pouze několik místních domorodců, ale dá se zde prožít velice zajímavý večer. Pro plavbu po Grenadínách je potřeba vyřídit další nutné celní nezbytnosti.
Den 4.- čtvrtek 17.1.2013
Ráno společně vyplujeme na jižní cíp ostrova, kde zakotvíme poblíž hlavního města Kingstown. Město je proslulé velkým počtem tržišť. Toto je jedno z posledních míst v karibské oblasti, na kterém docházelo k překupování otroků. Na ostrově je možné navštívit Botanickou zahradu, která byla založena již v roce 1765. Velmi zajímavý pohled na Kingstown a jeho okolí nabízí pevnost Charlotte s 34 děly stojící ve výběžku severní části zálivu. Pevnost byla dokončená v roce 1805. Uvnitř jsou malby, které vyobrazují historii ostrova. V 15:00 odstartuje třetí etapa závodu, která bude směřovat na ostrov Bequia. Naším cílem bude severní zátoka Admiralty Bay. Tuto zátoku osobně navštívila královna Elisabeth a domorodci si této návštěvy doposud velmi váží. Bequia se nám stane na dva večery příjemnou základnou.
Den 5. – pátek 18.1.2013
Ostrov Bequia se nabízí jako ideální místo pro další etapu závodu. Čtvrtá etapa závodu nás zavede na okružní plavbu kolem ostrova. Etapa bude odstartovaná v 10:00 s cílem v té samé zátoce v odpoledních hodinách. Odpolední volný čas lze trávit koupáním, příjemnou večeří v místních restauracích a návštěvou nějakého rušného baru s  muzikou. Bequia je poslední karibský ostrov, kde je stále povoleno lovit velryby, pouze však dva kusy ročně. Lov velryb je tradiční rituál a nenechá si ho ujít jediný místní domorodec.
Den 6. – sobota 19.1.2013
Po čase stráveném v příjemném jachtařském centru návětrných Antil se přesuneme dále na jih blíže ke korálovému moři. Pátá etapa regaty bude opět odstartovaná v 10:00 v zátoce Admiralty Bay s cílem na ostrově Mayreau. Večer flotila zakotví na západní straně. Mayreau je málo osídlený ostrůvek s jedním malým městečkem, které nabízí několik málo restaurací a od kamenného kostela nad městečkem nádherný výhled na Tobago Cays. Večer je možné strávit v restauraci nebo na pláži s klidnou průzračnou vodou a bílým pískem.
Den 7. – neděle 20.1.2013
Nedělní den si zpříjemníme plavbou z Mayreau na jedno z nejkrásnějších míst v Karibiku a to na Tobago Cays. Po zhruba hodině plavby se před námi otevře nádherná scenerie korálových prstenců, neuvěřitelně průzračné tyrkysové moře a všude se převalující vlny. Oblast byla vyhlášena národním parkem. Jachty zakotvíme přímo u korálových hlav v hloubce tří metrů a strávíme zde celý den a noc. Je možné se koupat a potápět jak na bezpečné straně korálového útesu, tak i na návětrné straně Atlantického oceánu. Místní domorodci nám budou nabízet čerstvé ryby a langusty, které je možné si zakoupit a připravit k večeři.
Den 8. – pondělí 21.1.2013
V 9:00 vyplujeme ze zátoky Tobago Cays zpět na severní výběžek ostrova Mayreau. Zde přibližně okolo 10:00 odstartuje šestá etapa závodu kolem ostrova Union Island s cílem na krásném ostrově Palm Island. Po ukončení závodu přeplujeme na ostrov Union Island, kde zakotvíme ve městečku Clifton (cca 30min plavby). Clifton působí dojmem sněti nepřehledných uliček, ale vyzařuje z něj energie. Jen málo turistů zde zůstane přes noc což má zvláštní vliv na město, které vypadá turisticky přitažlivě, ale večer se stane všedním městem, kde se dá prožít velmi zajímavý večer. Záleží však na náladě místních domorodců a jejich kapel.
Den 9. – úterý 22.1.2013
Tento den bude opět určen ke koupání a šnorchlování v oblasti korálových ostrůvků. Přesuneme se na ostrůvky Petite St. Vincent, Petite Martinique.  Zde zakotvíme a společně strávíme noc.
Den 10. – středa 23.1.2013
Bohužel se nachýlil čas návratu, je potřeba se vydat zpět na sever směr Martinik. V dopoledních hodinách opustíme korálové ostrůvky a vydáme se směr ostrov Mayreau (cca 3 hodiny plavby). A co by to bylo za regatu pokud by jsme neuskutečnili alespoň jednu noční plavbu. Sedmá etapa závodu odstartuje okolo 21:00 s cílem na ostrově Svatá Lucie u města Soufriere. Trasa bude upřesněna před vyplutím.
Den 11.- čtvrtek 24.1.2013
Připlutí na jižní část Svaté Lucie se předpokládá v ranních hodinách.  Cílem této etapy budou opět dvojvrcholy Pitons. Po malém odpočinku se opět vydáme podél pobřeží ostrova na sever, kde zakotvíme v zátoce Rodney Bay. Po cestě je možné zakotvit  v zátokách a osvěžit se plaváním nebo studeným koktejlem v některém z barů. Rodney Bay je velká zátoka a kotví se zde na kotvách.  Na člunu se dá dostat do zátoky a posedět v místních restauracích.
Den 12.- pátek 25.1.2013
Závěrečná osmá etapa závodu bude odstartovaná v 10:00. Zbývá nám posledních 35 nM na ostrov Martinique, do zátoky St. Ann. Zde proběhne závěrečný večírek se slavnostním vyhlášením vítězů karibské regaty 2013. Jachty se musí vrátit v ranních hodinách a to okolo 8 00 hod ráno.
Den 13.- sobota 26.1.2013
Tento den je určen k předání jachet a k případnému vyřízení ztrát či závad vzniklých během plavby. Do mariny je nutné se vrátit v ranních hodinách. Odpoledne bude přistaven autobus a společně se přesuneme na letiště, kde už na nás bude čekat letadlo, které nás dopraví zpět do Prahy.